As I mentionned a few days ago on Facebook I now have a slow juicer! I chose to get a Kuvings, as I heard so much good stuff from Marie and Clea who got one too. I am really, really happy with it: it is so much better and more powerful than my old juicer- which was almost 20 years old...
On peut vraiment faire plein de choses avec un extracteur, même des laits végétaux, et des glaces maison, pour peu qu'on ait acheté l'accessoire dédié. Pour ma part, je m'en sers surtout pour des cocktails de fruits et légumes mélangés. Pour du 100 % fruits, en général, je préfère croquer l'aliment entier. Mais quand il y a du monde, c'est l'occasion d'expérimenter et de régaler les invités non seulement d'un jus maison, mais en plus de petites douceurs pour utiliser les résidus de fibres.
And you can do many things with a slow juicer, including nut milks et ice-creams, if you have the extra tool for that. I mostly make raw juices, mixing fruits and vegetables - rarely from fruits only as I prefer to eat them whole. But when we have guests, I like to prepare something nice and sweet, not only with a homemade fruit juice, but also with muffins made with the leftover pulp.
Si un extracteur est vraiment indispensable ici (je ne vous recommande ni une centrifugeuse, ni la méthode du blender sauf si vous avez 24h à perdre pour le filtrage), n'importe quels fruits font l'affaire pour cette recette de muffins. Vous pourrez même, pourquoi pas, utiliser les résidus de légumes à la saveur douce comme la courgette, le concombre, la carotte, la patate douce, voire la betterave. Mais je vous conseille tout de même de tester cette version, le goût du melon associé à la noix de coco est à tomber ! ;-)
A slow juicer is really essential in these recipes (using a blender takes a lot of time), but you can use any kind of fruits, or even some mild-tasting vegetables such as zucchini or carrots. I really encourage you to try my version though, as the taste of melon mixed with coconut is to die for! :-)
Dans le panier de
la Fée
pour 12 muffins et
80 cl de jus
300 g de pulpe
résiduelle de jus de fruits jaunes (1 petit melon, 2 abricots, 2
bananes, 1 pêche, 2 cm de gingembre frais, ½ citron entier)
100 g de sucre
complet
3 œufs
50 g d'huile
d'olive
30 g d'huile de
coco fondue
70 g de farine de
riz complet
50 g de farine de
coco
20 g de fécule de
maïs
1 c. à s. de
psyllium
1 c. à c. de
poudre à lever
Ôter les pépins du melon et du citron, peler le melon et le gingembre, dénoyauter les fruits. Passer tous les fruits dans l'extracteur, en associant les morceaux les plus aqueux et les plus fibreux (melon + banane et melon + abricot). Laisser couler le jus dans le pichet et récupérer la pulpe.
Préchauffer le
four à 170°C.
Mélanger la pulpe
de fruits avec les œufs, le sucre et les huiles. Incorporer les
farines, la fécule et le psyllium et mélanger soigneusement.
Incorporer enfin la poudre à lever et enfourner pour 30 minutes. Déguster
tiède ou froid.
Ingredients
makes 12 muffins and 3 1/3 cups juice
1 1/4 cup fruit pulp (from juicing 1 small melon, seeds removed, + 2 apricots, pitted + 2 bananas, peeled + 1 peach, pitted + 1 inch ginger, peeled + 1/2 whole lemon)
2/3 cup sucanat
3 eggs
5 tbsp olive oil
1 1/2 tbsp coconut oil, melted
1/2 cup brown rice flour
1/3 cup coconut flour
2 tbsp corn starch
1 tbsp psyllium
1 tsp baking powder
Process all fruits through juicer. Reserve the pulp and set aside the juice.
Preheat oven to 340°F. Mix the fruit pulp with the eggs, sugar and oils. Add the flours, starch and psyllium and mix thoroughly. Add the baking powder and bake for about 30 minutes. Serve warm or cold.
Ingredients
makes 12 muffins and 3 1/3 cups juice
1 1/4 cup fruit pulp (from juicing 1 small melon, seeds removed, + 2 apricots, pitted + 2 bananas, peeled + 1 peach, pitted + 1 inch ginger, peeled + 1/2 whole lemon)
2/3 cup sucanat
3 eggs
5 tbsp olive oil
1 1/2 tbsp coconut oil, melted
1/2 cup brown rice flour
1/3 cup coconut flour
2 tbsp corn starch
1 tbsp psyllium
1 tsp baking powder
Process all fruits through juicer. Reserve the pulp and set aside the juice.
Preheat oven to 340°F. Mix the fruit pulp with the eggs, sugar and oils. Add the flours, starch and psyllium and mix thoroughly. Add the baking powder and bake for about 30 minutes. Serve warm or cold.