Today's recipe features delicious, freshly picked seasonal apples. It is a tasty dessert - not apple pie !- illustrated by my own photographs, for a change. They are not as beautiful as Myriam's - not even close - so I hope you will like them at least a bit!
L'occasion tout de même pour moi de jouer avec les jolies couleurs de la lumière sur ma table de salon, aux reflets bruns dorés qui s'accorde à merveille avec la couleur des pommes cueillies (de mémoire, des rubinettes et pink lady). Mais passons à la recette. Ce gâteau délicieux et peu sucré joue sur les textures : une pâte très fruitée et fondante en bas, et des morceaux de noix croustillants enrobés de farine de sarrasin et de sirop d'érable sur le dessus. Ne soyez pas trop pressé, ce gâteau est meilleur à peine tiède ou refroidi, à température ambiante ! :-)
I had fun using the warm, golden fall light, as it matched the color of the apples I picked.
This delicious, lightly sweet cake is all about textures: a fruity, melt-in-your-mouth flan at the bottom, and a crunchy nutty crumble on the top. The most difficult thing is to wait after it's cooked, as this cake is better just warm or at room temperature :-)
Dans le panier de
la Fée
pour 6 personnes
60 g de farine de riz complet
60 g de sucre complet
2 œufs
75 ml de lait végétal
25 g (1 c. à s.) de purée d'amandes
complètes
½ c. à c. de cannelle moulue
pour le croustillant noix-érable
125 g de cerneaux de noix
25 g de farine de sarrasin
3 c. à s. de sirop d'érable
Préchauffer le four à 180°C.
Préparer le croustillant. Dans un
mortier, réduire les cerneaux de noix en poudre très grossière.
Ajouter la farine de sarrasin, le sirop d'érable et bien amalgamer
le tout. Réserver.
Fouetter les œufs avec le sucre dans
un saladier. Incorporer la purée d'amandes, la cannelle et la farine
de riz. Allonger avec le lait végétal. Peler les pommes et enlever
les trognons. Râper la chair et l'incorporer à la pâte.
Verser la préparation dans un moule
rond de 22 cm maximum, tasser et uniformiser la surface. Répartir le
croustillant de noix par-dessus et enfourner pour 30 minutes.
Déguster à peine tiède ou refroidi.
Ingredients
serves 6
2 large apples, cored and grated
1/3 cup + 2 tbsp brown rice flour
5 tbsp sucanat
2 eggs
1/3 cup nut milk of choice
1 tbsp almond butter
1/2 tsp ground cinnamon
for the crumble
1 1/4 cup shelled walnut halves
2 tbsp buckwheat flour
3 tbsp maple syrup
Preheat the oven to 350°F. Prepare the crumble: with a mortar and pestle, crush the walnut halves into large pieces. Add the buckwheat flour and maple syrup and mix well. Set aside.
Whisk the eggs with sucanat in a large bowl. Add in the almond butter, cinnamon and rice flour. Add nut milk and grated apples.
Pour the mixture in a 9-inch cake pan and flatten the surface. Sprinkle the crumble on top and bake for 30 minutes. Enjoy warm or cold, at room temperature.
Ingredients
serves 6
2 large apples, cored and grated
1/3 cup + 2 tbsp brown rice flour
5 tbsp sucanat
2 eggs
1/3 cup nut milk of choice
1 tbsp almond butter
1/2 tsp ground cinnamon
for the crumble
1 1/4 cup shelled walnut halves
2 tbsp buckwheat flour
3 tbsp maple syrup
Preheat the oven to 350°F. Prepare the crumble: with a mortar and pestle, crush the walnut halves into large pieces. Add the buckwheat flour and maple syrup and mix well. Set aside.
Whisk the eggs with sucanat in a large bowl. Add in the almond butter, cinnamon and rice flour. Add nut milk and grated apples.
Pour the mixture in a 9-inch cake pan and flatten the surface. Sprinkle the crumble on top and bake for 30 minutes. Enjoy warm or cold, at room temperature.