Even if you are not a fan of edible flowers like me, I am sure you did notice elderflowers blooming pretty much everywhere lately. I love their flavor, that reminds me of peach and lychee. Yum...
De mon côté, après en avoir fait les années précédentes des yaourts, des beignets, du sirop, après l'avoir inclus dans un lassi à la mangue et un gâteau aux abricots pour mon livre Fleurs en Cuisine, j'ai décidé de l'essayer en glace. Le principe est simple : on fait infuser les fleurs dans de la crème ou du lait végétal, puis on place le mélange en sorbetière.
These past few years, I've included elderflowers in yoghurts, donuts, syrup, as well as in a mango lassi and an apricot upside-down cake for my cookbook Fleurs en Cuisine. This year, I wanted to try elderflower ice-cream. It's really simple: you just need to brew the flowers in vegan cream or milk and put the mixture in an ice-cream maker.
Si vous n'aimez pas le sureau, essayez avec des pétales de rose, des fleurs d'acacia, ou même votre infusion préférée ! Pourquoi pas de la verveine ou du thé vert ? L'important est d'utiliser du lait de coco. Les matières grasses qu'il contient vont assurer une texture moelleuse à votre glace : pas de substitution possible donc dans cette recette avec du lait de soja ou d'amande. Il est possible par contre d'utiliser de la crème de soja, mais le lait de coco donne ici une saveur chaude subtile qui complète à merveille le parfum des fleurs.
If you don't like elderflowers, use rose petals, acacia, or even your favorite herbal tea! Verbena or green tea would work nicely. But coconut milk is indispensable here: the fat it contains will make your ice-cream... well, creamy, whereas with nut milk you would end up with ice crystals. You could use soy cream, although coconut milk has a milder, more interesting flavor that pairs well with the flowers.
And YES, you can make that ice-cream without a ice-cream maker. In her book, Delphine makes a delicious vanilla ice-cream just by placing the ice-cream in the freezer, mixing it with a fork every 20 minutes for 2 hours, and then letting it set for one more hour prior to serving.
photos : Myriam Gauthier-Moreau
Dans le panier de la Fée
Pour 4 personnes
80 cl de lait de coco
3 c. à s. de fécule de maïs
10 cl de sirop d'agave
10 grandes ombelles de sureau
Porter le lait de coco à frémissements, ôter du feu et y faire infuser les fleurs de sureau pendant une heure à couvert. Filtrer. Délayer la fécule dans le lait parfumé et faire épaissir quelques minutes à feu doux/moyen en fouettant sans cesse. Ajouter le sirop d'agave, laisser complètement refroidir et placer au frais pour 4 heures au moins.Faire prendre le mélange en sorbetière 40 minutes puis laisser durcir la glace plusieurs heures au congélateur dans un récipient hermétique avant de déguster.
Ingredients
serves 4
3 1/3 cups coconut mik
3 tbsp corn starch
1/3 cup + 2 tbsp agave nectar
10 large elderflower heads
Bring coconut milk to a boil, remove from the heat and add the elderflowers. Cover with a lid and let brew for one hour. Strain the milk through a sieve. In a sauce pan, whisk the corn starch, adding coconut milk little by little. Bring to a boil and cook until the mixture gets slightly thicker, stirring constantly. Add agave and let cool completely. Place in the fridge for 4 hours or more and transfer the mixture into the ice-cream maker. Let it set for 40 minutes and place in the freezer for 7 hours or more before serving.