Less than ten days after the release of Les blogueuses cuisinent vegan, here I am again to present you my new cookbook, Zéro Sucre (Sugar-free), a collection of dessert recipes with no added sugar or sweetener of any kind. The book is part of the brand new collection Food'in that is all about easy, fun, original and trendy recipes.
Un vrai petit défi en somme, toujours en collaboration avec Myriam Gauthier-Moreau pour les photos :-) Contrairement à Fleurs en Cuisine et Street Food Bio, l'idée d'un tel ouvrage n'a pas germé dans ma tête mais dans celle de Myriam. Et quelle belle idée pour moi, ce bec sucré qui n'aime pas les desserts... trop sucrés !
A real challenge, and an idea of Myriam Gauthier-Moreau, the photographer of all the recipes. How inspiring for me, as a sweet tooth keen on... moderately sweet desserts!
Ni une, ni deux, me voilà partie : exit sirop d'agave et sucre de bouleau, même pas peur. La tentation était grande d'utiliser des dattes et du lait de riz dans chaque recette, mais j'ai vraiment voulu faire mon maximum pour vous proposer des recettes aussi saines que variées.
No sugar but agave and xylitol, right ? Wrong. Only the sugar present in naturally sweet ingredients, such as dates or rice milk. And I really tried to use a variety of healthy ingredients to create these recipes.
Au final, si les fruits jouent un grand rôle, ils sont bien entourés : oléagineux, noix de coco et autre farine de souchet apportent suffisamment de douceur pour combler nos fringales sucrées. On choisit des produits goûteux, on rééduque un peu ses papilles, et le tour est joué ! Tarte au pommes, layer-cake, far aux abricots secs, mais aussi pots de crème au chocolat et glaces sont de la partie.
Along with fresh and dried fruits, I used nuts, coconut, or truncheon flour. They are all sweet, tasty foods that are of great help for any sweet tooth's cravings. Among other satisfying recipes, you will find an apple pie, a strawberry-coconut layer-cake, an apricot and tonka bean flan, chocolate pots, ice-creams and more.
Ça vous dirait de gagner un exemplaire ? Pour ce faire, c'est tout simple. Vous devez habiter en France métropolitaine et :
- liker ma page Facebook et partager ce concours sur votre page si vous en avez une
- me laisser un commentaire sous ce billet en me précisant votre pseudo Facebook
Vous avez jusqu'au dimanche 5 avril minuit pour participer ! Le gagnant sera tiré au sort (avec la main innocente de mon amoureux) et le résultat publié sur ma page Facebook lundi 6 avril.
You can try and get a copy of the book if you live in France and if you:
- like my Facebook page and share this contest on your own page
- leave a comment below this post with your Facebook name
You can participate until April, 5th 12 p.m.! My loved one will pick up a name randomly and I will share the results on my Facebook page on Monday, April, 6th.
Pour vous mettre l'eau à la bouche, voici la recette de la pannacotta vanillée au caramel de figues. J'en profite pour corriger une vilaine coquille dans la liste des ingrédients ! Il ne faut en effet qu'une cuillerée d'agar-agar.
As a sneak peek, here is the recipe of the vanilla pannacotta with fig caramel. I've taken the opportunity to correct a misprint at the same time: you only need 1 tsp of agar powder.
photos : Myriam Gauthier-Moreau
Ingrédients
pour 4 pannacottas
Pour les crèmes
30 cl de crème de coco
30 cl lait végétal (riz,
avoine ou épeautre)
1 c. à c. rase
d'agar-agar
2 c. à c. rases
d'arrow-root
1 c. à c. et ½ d'extrait
de vanille
Pour le “caramel”
220 g de figues sèches
½ c. à c. d'arrow-root
1 grosse pincée de sel
La veille, couper les
figues en deux. Les couvrir d'eau tiède et faire tremper toute une
nuit.
Le jour même, préparer les pannacotta. Délayer l'arrow-root et
l'agar-agar avec le lait de riz dans une casserole. Ajouter la crème
de coco et porter le tout à frémissement pendant une minute. Ôter
du feu, ajouter l'extrait de vanille et mélanger soigneusement.
Répartir la préparation dans 4 coupelles, laisser tiédir puis
placer au frais pour 2 heures au moins.
Au moment de servir,
garnir chaque pannacotta du caramel de figues.
Note : envie d'une
méthode plus simple pour réaliser le caramel de figues ? Mixez
simplement les figues avec leur eau de trempage et le sel : vous
obtiendrez alors une préparation plus épaisse qu'un caramel,
ressemblant plutôt à une crème, mais néanmoins délicieuse et
bien parfumée.
Vanilla pannacotta with fig caramel
Ingredients
serves 4
1 1/4 cup coconut cream
1 1/4 cup rice or oat milk/drink
1 scant tsp agar powder
2 scant tsp arrow-root
1 1/2 tsp vanilla extract
220 g dried figs, halved and soaked in water overnight
1/2 tsp arrow-root
1 big pinch sea salt
In a saucepan, whisk arrow-root and agar powder with the rice milk. Add in the coconut cream and bring to a boil for 1 minute. Remove the saucepan from the heat to add the vanilla and mix thoroughly. Pour the mixture into 4 ramekins, let cool and refrigerate for 2 hours or more.
To make the caramel, scratch the pulp and seeds out of the fig halves and mix them with the soaking water. Add the salt and arrow-root and bring to a boil for 2 minutes. Let warm. Serve each pannacotta with fig caramel.
Note: for a quicker caramel recipe, simply process the soaked figs with the salt and water until smooth. You will get a delicious caramel with a creamy consistency.
Vanilla pannacotta with fig caramel
Ingredients
serves 4
1 1/4 cup coconut cream
1 1/4 cup rice or oat milk/drink
1 scant tsp agar powder
2 scant tsp arrow-root
1 1/2 tsp vanilla extract
220 g dried figs, halved and soaked in water overnight
1/2 tsp arrow-root
1 big pinch sea salt
In a saucepan, whisk arrow-root and agar powder with the rice milk. Add in the coconut cream and bring to a boil for 1 minute. Remove the saucepan from the heat to add the vanilla and mix thoroughly. Pour the mixture into 4 ramekins, let cool and refrigerate for 2 hours or more.
To make the caramel, scratch the pulp and seeds out of the fig halves and mix them with the soaking water. Add the salt and arrow-root and bring to a boil for 2 minutes. Let warm. Serve each pannacotta with fig caramel.
Note: for a quicker caramel recipe, simply process the soaked figs with the salt and water until smooth. You will get a delicious caramel with a creamy consistency.