How hot these past few days have been! I hope you too are enjoying the warm and sunny weather. For once, it's even hot inside the house, behind its large stone walls. Still, it won't make me stop cooking and using the oven, as I have some recipe testing going on for my next cookbook! But, no worries, today's recipe only needs cooking for less than five minutes in a frying pan.
Je vous l'avoue, la bruschetta maison est une première pour moi, et je ne suis même pas sûre à vrai dire d'en avoir jamais goûté. Forcément, quand on évite le gluten, les tartines de pain sont rarement au menu des sorties restau ! C'est à l'origine une simple tartine de pain grillé frotté à l'ail, arrosé d'huile d'olive et garni de dés de tomates et de basilic frais. Inutile de vous dire que les variantes sont nombreuses et seulement limitées par notre imagination. ;-)
Actually, this is my first time making bruschetta - and maybe even tasting it, for that matter. As I am on a gluten-free diet most of the time, toast is not what I go for when eating at a restaurant. Bruschetta is a toasted slice of bread rubbed with garlic and topped with tomato, basil and a dash of olive oil. Of course the variations are endless. ;-)
Je vous propose ici une version sucrée-salée à base de fraises, que j'ai fait réduire dans du vinaigre balsamique. Point de tomates donc, mais du basilic, car celui-ci se marie à merveille avec les fruits rouges en général et les fraises en particulier. Et puis, pour l'anecdote, sachez que Myriam, ultra-professionnelle, a tenu à utiliser du pain sans gluten pour les photos (merci, miss ! ;-) ) : un pain bio au levain délicieux, à base de farines de riz et de sarrasin. Si seulement son boulanger ouvrait une annexe dans mon village !
Here is my version with strawberries instead of tomatoes, that I cooked a few minutes with balsamic vinegar and with basil, as it pairs really well with summer berries. And, for the record, just know that Myriam insisted on using gluten-free bread, even just for the pictures. It is a wonderful surdough bread made with buckwheat and rice flours... How I wish her baker sold it in my village!
Dans le panier de la Fée
pour 2 personnes
200 g de fraises + quelques lamelles
pour décorer
1 c. à s. de vinaigre balsamique
4 c. à c. d'huile d'olive
1 c. à c. de basilic ciselé +
quelques feuilles pour décorer
1 gousse d'ail
2 fines tranches de pain grillé (sans gluten
pour moi)
poivre noir
fleur de sel
Faire chauffer 2 c. à c. d'huile
d'olive dans une poêle. Couper les fraises en morceaux et les
mélanger avec le vinaigre. Faire revenir le mélange 3-4 minutes sur
feu moyen/vif sans cesser de remuer. Laisser refroidir puis mélanger
avec le basilic ciselé.
Au moment de servir, faire griller les
tranches de pain, les frotter avec la gousse d'ail et les enduire de
l'huile d'olive restante. Répartir les fraises sur les tranches de
pain. Saler et poivrer légèrement. Ajouter quelques lamelles de
fraises fraîches et décorer d'une feuille de basilic.
Ingredients
serves 2
1/2 pound strawberries, diced (save a few for garnish)
1 tbsp balsamic vinegar
4 tsp olive oil
1 tsp basil leaves, minced + more for garnish
1 clove garlic
2 thin slices of bread, preferrably gluten-free
black pepper
fleur de sel
Mix strawberries with vinegar. In a frying pan, heat 2 tsp olive oil and add the strawberries. Cook for 3 to 4 minutes on medium/high heat, stirring constantly. Let cool before adding basil.
When ready to serve, toast the bread and rub it with garlic. Brush it with the remaining olive oil and top with the strawberries. Add a pinch of salt and freshly ground black pepper.
Garnish with a few basil leaves and fresh slices of strawberries.
Ingredients
serves 2
1/2 pound strawberries, diced (save a few for garnish)
1 tbsp balsamic vinegar
4 tsp olive oil
1 tsp basil leaves, minced + more for garnish
1 clove garlic
2 thin slices of bread, preferrably gluten-free
black pepper
fleur de sel
Mix strawberries with vinegar. In a frying pan, heat 2 tsp olive oil and add the strawberries. Cook for 3 to 4 minutes on medium/high heat, stirring constantly. Let cool before adding basil.
When ready to serve, toast the bread and rub it with garlic. Brush it with the remaining olive oil and top with the strawberries. Add a pinch of salt and freshly ground black pepper.
Garnish with a few basil leaves and fresh slices of strawberries.