Un billet express aujourd'hui car, cette après-midi, direction la gare pour la suite de mes escapades culino-graphiques ! Je vous en dirai plus très bientôt mais, en attendant, venons-en à la recette de la semaine.
Just a quick post today for in a few hours I will be on a train for a new getaway! I'll tell you more about it soon. But for now, let's talk about this week's recipe.
J'ai apprivoisé la sauge il n'y a pas si longtemps et, depuis, je ne m'en lasse pas. Elle fait merveille avec de nombreux légumes, de la viande de porc ou simplement revenue à la poêle dans un peu de beurre, pour en faire de délicieuses chips !
I learnt how to use sage not so long ago and have been on a kick since. It is fantastic with many vegetables, pork meat or just fried in a little butter to make delicious sage chips!
This split pea pâté makes an original first course or a great snack in a lunchbox. It is very flavorful, hearty but it still melts in your mouth. My boyfriend loves it and I usually double the quantities when I prepare it : the extra pâté is stored in a preserving jar that keeps very well - unopened - in the fridge for at least a week.
photos : Myriam Gauthier-Moreau
Dans le panier de la Fée
pour un
petit moule à cake
340 g
de pois cassés
6
belles feuilles de sauge, fraîches ou séchées
4 c. à
s. d’huile d'olive
2
échalotes
1 clou
de girofle
1 cube
de bouillon de légumes
1
c. à s. bien rase
d'agar-agar
½ c. à
c. de sel
quelques
tours de moulin de poivre 5 baies
Faire
tremper les pois cassés dans un grand volume d'eau vinaigrée
pendant une nuit (prévoir large car ils absorbent beaucoup d'eau).
Égoutter
les pois cassés et les cuire dans une casserole d'eau bouillante
additionnée du cube de bouillon, du clou de girofle et de la sauge.
L'eau doit les recouvrir de 2 à 3 cm, pas plus. Cuire pendant une
bonne heure à couvert.
Pendant
ce temps, éplucher et émincer finement les échalotes. Les faire
fondre à feu doux avec 1 c. à s. d'huile d'olive pendant une
quinzaine de minutes. Lorsque les pois cassés sont cuits (il doit
rester un peu d'eau en surface), ajouter l'agar-agar en pluie.
Mélanger soigneusement et laisser frémir 2 minutes. Verser le tout
dans le bol du mixeur, ajouter le restant d'huile d'olive, les
échalotes, le sel et le poivre et mixer longuement pour obtenir une
texture lisse. Verser rapidement dans un moule à cake et laisser
complètement refroidir. Placer au frais pour 2 heures au moins avant
de couper en tranches.
Dans le sandwich : une tranche de terrine dans du pain de campagne bio, de la jeune mâche et des carottes rainbow râpées, assaisonnés d'une vinaigrette légère à l'huile d'olive.
Ingredients
for a small pâté
1 3/4 cup split peas, soaked overnight
6 large sage leaves, fresh or dried
4 tbsp olive oil
2 shallots, chopped
1 clove
1 vegetable bouillon cube
1 scant tbsp agar powder
½ tsp sea salt
freshly ground mixed peppercorns
Cook the split peas in a sauce pan with boiling water, the bouillon cube, clove and sage. The water should cover the peas by just 1 inch. Cook with a lid for one hour or more, until soft.
Meanwhile, cook the shallots in a frying pan with 1 tbsp olive oil for 15 minutes. When the split peas are soft (a little water should remain on top) add in the agar powder. Mix thoroughly and simmer for 2 minutes. Transfer the mixture in a food processor, add in the remaining olive oil, shallots, salt and pepper and process until smooth. Transfer into a cake pan and let cool at room temperature. Let set in the fridge for at least 2 hours before slicing.
To make the sandwich: a slice of pâté with organic whole wheat bread, shredded carrots, lamb's lettuce and a light olive oil dressing.
Dans le sandwich : une tranche de terrine dans du pain de campagne bio, de la jeune mâche et des carottes rainbow râpées, assaisonnés d'une vinaigrette légère à l'huile d'olive.
Ingredients
for a small pâté
1 3/4 cup split peas, soaked overnight
6 large sage leaves, fresh or dried
4 tbsp olive oil
2 shallots, chopped
1 clove
1 vegetable bouillon cube
1 scant tbsp agar powder
½ tsp sea salt
freshly ground mixed peppercorns
Cook the split peas in a sauce pan with boiling water, the bouillon cube, clove and sage. The water should cover the peas by just 1 inch. Cook with a lid for one hour or more, until soft.
Meanwhile, cook the shallots in a frying pan with 1 tbsp olive oil for 15 minutes. When the split peas are soft (a little water should remain on top) add in the agar powder. Mix thoroughly and simmer for 2 minutes. Transfer the mixture in a food processor, add in the remaining olive oil, shallots, salt and pepper and process until smooth. Transfer into a cake pan and let cool at room temperature. Let set in the fridge for at least 2 hours before slicing.
To make the sandwich: a slice of pâté with organic whole wheat bread, shredded carrots, lamb's lettuce and a light olive oil dressing.